Hafta Hafta Gebelik

Anne adayları için hamilelik ve bu sürede yaşanan gelişmeler kişiye göre değişmektedir. Gebelik süresince hafta hafta anne adaylarının hormonlarında değişim olurken, bebeğin gelişiminde de farklılıklar olacaktır. İşte hafta hafta gebelik süresinde yaşananlar.
Hafta hafta gebelik serüveni detayları için ilgili haftaya tıklamanız yeterli.
Hamileliğin 1. haftasında anne karnında bir bebek yoktur. Anne vücudu yumurtlama için hazırlık halindedir. Bu sürede anne rahminin iç çeperi kalın bir hal alır. Döllenen yumurta için daha yumuşak bir hale gelir.
Hamilelik tıbben annenin regl döneminin başlangıcından 2 hafta sonra gerçekleşir. Bu sürede döllenme gerçekleştiğinde anne adayı hamile kabul edilir.
Anne karnındaki bebek artık hücre topu haline gelmiştir. Bebeğe bu süre zarfında Blastosist denilmektedir. Blastosist rahime yerleşir ve plasentayı oluşturmak için hCG adlı gebelik hormonunun üretilmesini sağlar. Bu hormon aynı zamanda anne yumurtalıklarına yumurta üretimini durdurma sinyalini verir. Aynı zamanda kadınlık hormonu olan östrojenin üretim miktarını arttırır. Aynı zamanda anne rahminde bebeği koruyacak amniyotik sıvı üretilmeye başlar. Anne vücudunda da birtakım değişiklikler olmaya başlar. Anne artık daha yumuşak ve şiş göğüslere sahip olur. Bitkinlik ve yorgunluk hali başlar. Sıkça idrar boşaltma ihtiyacı doğar. Çevredeki kokulara karşı artış olur. Bu da annedeki yükselen östrojen seviyesinden kaynaklanır.
Hafta embriyonik dönemin başlangıcıdır. Bu günden itibaren bebeğin organları gelişmeye başlar. Bu organlardan bazıları da çalışır duruma gelir. Bebek küçük bir haşhaş tanesi kadar olur. Annenin vücudu bebeğe oksijen taşımak için daha fazla oksijen üretmeye başlar. Nabız dakikada 15 fazla atış yapar hale gelecek. Anne rahminin çeperleri kalınlaşacak, buradaki kan damarları bebeği beslemek için gelişecektir. Anne rahminin ağzı yumuşayacak ve pembeleşecektir. Annelerin duygu durumlarında değişiklikler olacak ve zaman zaman ise birçok duyguyu aynı anda yaşayacaklardır.
Haftada gebelik kesesi ultrasonla görünür hale gelmeye başlar. Bebeğin kalbi şekillenmeye başlar. Annenin tuvalet ihtiyacı giderek artar. Göğüslerde ağrı ve acı başlar. Meme ucu rengi koyulaşır veya meme ucunun etrafındaki bezelerin artar.
Bebek 6. haftadayken yaklaşık 2-4 mm olur. Bebeğin çenesi ve yanakları gelişmeye başar. Büyüme hızlanır. Annenin kilo alımı hızlanır. Kabızlık, bitkinlik, sık idrara çıkma ve akıntı görülebilir.
7. haftada bebeğin ağzı ve dili şekillenmeye başlar. Bağırsakları gelişir ve apandisti oluşur. Boyu 4-5 mm olur. Kol ve bacakları için çıkıntılar oluşmaya başlar. Böbrekleri oluşur, kafatası ise hala şeffaf haldedir. Annenin bulantısı 7.ayda da devam edebilir. Yorgunluk, uyku isteği ve aşerme görülür.
Bebeğin boyu 1 cm yi geçer. Bebeğin dudakları, burnu, göz kapakları, bacakları ve sırtı şekillenmeye başlar. Göz kapakları oluşur, kalbi dakikada 150 vuruş yapmaya başlar. Annede siyatik ağrı ve sinir ağrısı görülebilir. Gebelikte 8. Hafta risklidir. Düşüklerin yüzde sekseni bu haftada görülür.
9 haftalık hamilelik
Çoğu anne adayı için ilk 3 aylık dönem en kötü dönemdir. Yorgunluk, açlık, bulantı, sık sık idrara çıkma gibi şikayetler artar. Bebek bu sürede orta boy zeytin boyutundadır. Elleri bileklerinden kıvrılmıştır. Dirsekleri belirginleşir. İç üreme organları oluşmaya başlar. Dış üreme organı henüz belli değildir.
Bebek artık bir erik kadardır. Boyu 3.1 ila 4.2 cm’dir.
Artık bebeğinin bütün yaşamsal organları oluşmaya başlamıştır. Anne bu sürede, alkol, radyasyon, uyuşturucu gibi maddelerden uzak durmalıdır. Bebeklerdeki sakatlıkların başlangıcı bu dönemde görülür. Bebeğin elleri ve parmakları birbirinden ayrılmaya başlar. Göz kapakları şekle girer. İskelet kemikleri oluşur. Anne bu sürede kilo almaya başlar.
Bebeğin ağırlığı yaklaşık 8 gram olmaya başlar. Bebeğin cinsiyeti belli olabilir. Anne bu ay korkunç rüyalar görebilir. Mide bulantısı ve göğüs hassasiyeti devam eder. Annenin karın ağrısı olabilir be kasıklarına kramp girebilir
Bebeğin el ve ayak parmakları ayrışmaya başlamıştır. Sindirim sisteminde kasılmalar olabilir. Bebek anne rahmi içinde hareket etmeye başlar. Annenin bu dönemde rahmi büyür. Meme uçlarındaki kahverengi halkalar büyür ve ağırlaşır. Rahim karın boşluğuna kadar genişler
Bebeğin ses telleri gelişmeye başlar. Gözler ve kulaklar tamamen şekil alır. Annenin karnı yumuşak ve top gibidir. Gaz şikayetleri artabilir.
Bu ayda artık mide bulantısı yaşanmaz. Göğüslerdeki hassasiyet azalır. Bebeğin cinsiyeti kesin olarak bu ay belli olur. Ayrıca damağı oluşur. Anne rahmi büyür.
Bebeğin kaşları ve kafa derisi oluşmaya başlar. Kemikleri ve ilikleri gelişir. Soluk almayı, vermeyi ve yutmayı öğrenir. Bebeğin hareketleri hissedilmeye başlar. Annenin bu ay ara sıra kanaması ve baygınlık hissi olabilir.
Bebeğin el parmaklarındaki tırnaklar oluşur. 80 ila 150 gram ağırlığındadır. Annenin karnı gözle görülür şekilde büyür.
Bebeğin kalbi dakikada 140-150 vuruş yapmaya başlar. Anne 2.25 ile 4 kilo arasında kilo almış olabilir.
Artık bebeğin tekmeleri, dönmeleri hissedilmeye başlanır. Elleri ve parmak izleri tamamen oluşmuş durumda.
Bebeğin kasları ve beyni arasındaki iletişimi sağlayan motor nöronları oluşmaya devam eder. Annenin bu ay baş dönmesi artabilir. Ayrıca kan şekeri seviyesi düşebilir ve kansızlık sorunu ortaya çıkabilir.
Bebeğin artık boyu 14 ila 16 cm arasındadır. Cildi, kaşları ve bacakları gelişmiştir. Bebek yavaş yavaş anne karnında hareketlere başlayacaktır. Anne rahmi büyümeye devam eder.
Bebeğin artık kolları ve bacakları tamamen oluşmuştur. Bebeğin kilosu yaklaşık 300 gram, uzunluğu ise 18 cm’dir. Annenin vücudunda ödem ve şişlikler oluşmaya başlar.
Bebek artık 350 gram ila 400 gram arasındadır. Dokunma, görme ve tat alma duyuları gelişmeye başlar. Annede bu ay rahim kasılmaları olabilir
Bebeğin bu ay ciğerleri gelişmeye başlıyor ve yüzü belirginleşir. Hareket anlamında en aktif dönemi geçirmeye başlar. Annenin idrarında şeker bulunabilir. 23 haftalık gebelikte diyabet kontrolü yapılmalıdır.
Bebeğin gözleri tamamen oluşmuştur. Anneye bu dönemden itibaren erken doğum sancısı uyarıları gelmeye başlar. Belde keskin ağrı, rahim kasılmaları, vajinadan sıvı sızması görülür. Bebeğin cildi bu dönemde çok hassastır. Öyle ki bu dönemde bebeğin kemiklerini ve organlarını görebilirsiniz.
Bebeğin kılcal damarları tamamen oluşur ve içleri kanla dolmaya başlar. Burun delikleri açılmaya başlar ve ses telleri çalışır. 25. haftada rahim büyüdüğü için karın kasılır ve kaşınmaya başlar.
Bebek artık görmeye başlamıştır. Işığa ve sese karşı duyarlılığı artmaya başlar. Günün belli saatlerinde uyanmaya başlar. Sırt ağrısı ve pelvisteki baskı daha sık ortaya çıkabilir
Bebeğin kilosu artık 1 kilo veya üzerindedir. Bu haftada bebeğin ciğeri ve karaciğerinin oluşmasına çok kısa bir süre kalmıştır. Annede vajinal akıntı artabilir.
Bebeğin dümdüz olan beyninde çukurlar oluşmaya başlar. Bebek beynindeki doku artar. Annenin bu ay kanaması olabilir.
Bebek bu ay oldukça fazla kilo alır. Sebebi ise, derisinin altında biriken yağlardır. Annede bu haftada mide yanması görülebilir.
Bebeğin beyni gelişmeye devam eder. Annenin göbek deliğinden itibaren ölçüldüğünde rahmi, deliğin 10 cm. üzerinde yer alır. Anne rahmin vücuduna sığmayacakmış hissine kapılır.
Bebeğin üreme sistemleri gelişmeye devam eder. Ciğerleri iyice gelişmiştir fakat tam olarak olgunlaşmamıştır. Annenin vücudu çok şişmiştir. Yüzük ya da saat takmak anneyi sıkabilir.
Bebeğin teni derisinin altında biriken yağlar sebebiyle koyulaşmaya başlar. Bebeğin cildinde yer alan ayva tüyleri de yok olmaya başlar. Annede bu ay doğum korkusu başlar. Anne bu konuda doktoru ile rahatlıkla konuşmalı gerekirse bir uzmandan yardım almalıdır
Annenin vücudundan bebeğe bağışıklık sistemini geliştirici antikorlar geçmeye başlar. Bu antikorlar bebeği ileride mikroplardan koruyacaktır. Anne bu dönemde artan karın şişliğinden rahatsız olabilir ve günde 3 öğün yerine küçük ve sık öğünler tercih edebilir
Bebeğin tırnakları uzamıştır. Cildindeki ayva tüyleri tamamen dökülmüştür. Annedeki büyüyen karın göğüs kafesine olan baskıyı arttırabilir.
Bebeğin kafası hızla büyümeye devam eder. Baş kısmı pelvise doğru dönmüş olabilir. Annenin vitaminlere olan ihtiyacı artabilir.
Bebeğin sindirim sistemi hazır durumdadır. Kilosu 2.750 gramdır. Boyu ise 46-51 cm arasındadır. Bebek büyüdüğü için anne nefes alırken zaman zaman zorlanır.
Bebek ilk nefes alışverişlerini yapmaya başlar. Annede vücutta ve sırtta ağırlık hissi görülebilir.
Bebek artık nefes alıyor ve anne karnında dönmeye başlıyor. Anne ağırlaşan vücudunu taşımakta zorlanmaya başlar ve doğum korkusu artar.
Bebek artık pelvise inmiştir fakat annenin yürümesi zorlaşmıştır. Pembe derisi beyaza dönmüş durumdadır.
Bebeğin doğum haftası gelmiştir. Kilosu 2700 ila 4000 gram arasındadır. Anne bu dönemde oldukça gergindir. Bu süre zarfında eşi anneye masaj yapmalı ve dokunarak gevşetme gibi teknikleri kullanarak eşini rahatlatmalıdır.
.